lauantai 8. marraskuuta 2014

#36 Arkirutiinit

Tässä olisi "kellotettu kuvapostaus", kyseessä ei aivan ole my day koska kuvat ovat kertyneet matkan varrella :D

7:00

Herätyskello useimmiten pärähtää soimaan seitsemältä, tosin sormi saattaa käydä torkulla... Siitä sitten kömmin ylös sängystä ja aamupesulle. Aamupala nassuun ja käyn vielä päästämässä kanat ulos samalla kun lähden töihin.


8:00

Kahdeksalta alkaa työt, ensimmäisenä saapuva aloittaa ruokinnan. Aamuruokien jälkeen, eli noin kymmenen minuutin päästä siivotaan karsinat. Täällä käytetään purua ja olkea, olkea lisätään päivittäin ja purua tarpeen mukaan. Päätallin boksien jälkeen toinen käy tyhjentämässä mönkijän peräkärryn kun toinen puhaltaa päätallin lehtipuhaltimella. Sama siivousoperaatio lopuille karsinoille ja jälleen puhalletaan ympäristö siistiksi ja tyhjennetään peräkärry.


10:15-10:45

Yleensä karsinat on tehty tuolla aikavälillä, minkä jälkeen siirrytään muihin askareisiin. Viikonloppuisin suurin osa hevosista tarhataan ennen karsinoiden siivoamista(viikonloput tuppaavat olemaan hevosten vapaapäiviä, jos ei ole kisoja), mutta viikolla karsinoiden siivoamisen jälkeen tarhataan hevoset, jotka voivat jo mennä ulos, määrä on täysin päiväkohtainen. Ensimmäisenä hommista hoidetaan ratsastus. Itselläni arkipäivisin on yleensä yksi tai kaksi ratsastettavaa joko itsenäisesti, yksin tai yhdessä maastossa tai pomon ohjauksessa. Kaikki hyppääminen tapahtuu pomon valvonnassa. Ratsastuksen jälkeen oma ratsu (kavereineen) tarhataan, jos mahdollista.





13:00-14:00

Yhden ja kahden välillä omat ratsastukset on yleensä viimeistään hoidettuna, jonka jälkeen on lounas. Lounaaseen aikaa on maksimissaan 30 minuuttia, mutta harvemmin koko lounasaikaa tulee tarvittua. Päivästä riippuen tehdään muita hommia. "Vakkarihommia", jotka toistuvat vähintään joka toinen viikko ovat muun muassa laitumien vesien vaihto, automaattivesien puhdistus, olki/heinäalueen siivous, kentän lanaus ja tavarakaappien pesu.  Muut hommat voivat olla mitä tahansa aina laitumien aitojen korjauksesta trailerin pesemiseen. Olen myös kerran koko päivän ollut kisoissa asiakkaiden mukana ja kerran pomon hoitajana, kun hän kävi hyppyyttämässä kisahevosiaan "vähän" isommassa paikassa, en ole ikinä nähnyt niin isoa kenttää, kuin siellä paikassa oli! Tässä välissä arkipäivinä yritetään myös ehtiä pesemään varusteet, joita on käytetty päivän aikana, koska muuten ne jäävät päivän loppuun.

Kentältä rikkaruohojen poistamista
Toipilaan jalan kylmäystä
Pomolle heppojen kuntoonlaittamista
15:15(kesä)

Suurimman osan päivästä hevoset pyritään pitämään ulkona mahdollisimman pitkään, tosin jos hevoset alkavat riehumaan, niin ensin haetaan hevoset sisään. Tavallisesti kuitenkin kolmen jälkeen jaetaan karsinoihin heinät valmiiksi ja otetaan kakat pois.



16:00(kesä)

Hevoset haetaan sisälle. Kaikki hevoset harjataan nopeasti ja kaviot puhdistetaan(kaviot puhdistetaan tämän lisäksi aina, kun hevonen otetaan ulos karsinasta). Näin säiden viilentyessä kaikille laitetaan vähintäänkin kevyt talliloimi päälle, klipatuilla on myös paksu talliloimi kevyemmän päällä ja pomon hevosilla on myös fleeceloimi välissä lämpötilan laskiessa alle 10 asteen yöllä. Samalla hoidetaan hevosen mahdolliset hetkelliset tai pysyvät "erikoistarpeet" kuten haavojen hoito tai hierontakone.

14:30-15:30(talvi)

Talvella auringon laskiessa aikaisemmin täytyy hevoset otta sisään aikaisemmin, jotta ne eivät ala pelleilemään hämärän takia. Hevoset harjataan ja hoidetaan kaikki hommat kuten yllä on lueteltu.

16:30(talvi)

Heinät jaetaan.

17:00

Hevosille jaetaan iltaruoat. Iltaisin monille annetaan eri lisäaineita, joten illalla ruokinta on hitaampaa. Pomon hevosten seuraavan päivän ruoat tehdään valmiiksi myös iltaisin. Lopuksi tarkistetaan, että paikat jäävät siistiksi eli lakaistaan kaikki tallit ja tiskataan mahdolliset päivän aikana käytetyt kahvimukit. Ovet lukkoon samalla, kun tarkistetaan, että hevosilla on kaikki hyvin ja päivä on pulkassa, yleensä 17:30-18:30.

Alkuaikoina saatoin työpäivän jälkeen käydä kaupassakin, nyt on tullut pari kertaa käytyä, kun on tarvinnut lääkkeitä tai teippiä sormeen. Muuten ei innosta pimeässä, kylmässä ja välillä märässä säässä kävellä takaisin, joten vapaapäivien aikana tulee hoidettua aina vähintäänkin seuraavan työviikon ruoat.


Sellanen on peruspäivä täällä. Tosin pitää muistaa, että kyseessä on hevosala eikä yllätyksiltä aina voi välttyä, mukautuminen ja asenne ovat avainsanoja päivittäin! :)

7 kommenttia:

  1. Paljo sulla on matkaa lähimpään kauppaan?

    VastaaPoista
  2. Tää oli kiva postaus, lisää näitä! ;) Nää sun postausket on aina jotenkin niin mielenkiintoisia, että tekis itekin mieli vaan ottaa lentolippu johonkin ja lähtee.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitooos! :) hihii, sul on tosin Ässä joka vähän sitoo mut jos saat mahiksen lähtee ni ehdottomasti kannattaa mennä ;)

      Poista
  3. tää oli just kiva postaus! :)

    VastaaPoista