torstai 30. lokakuuta 2014

#35 "You have to be able to do everything - and the complete opposite"

Päätin jakaa vähän viime tunnin menoa tännekkin! Ikävä kyllä ratsastuksesta ei oikein voi saada materiaalia, koska ei ole kuvaajaa eikä kameraa...

Maanantaina meillä oli siis pomon kanssa tunti ja jälleen voin sanoa oppineeni todella paljon, mutta samalla olen entistä hämmentyneempi. Tekstin otsikko on asia, jonka pomoni sanoi minulle tunnin päätteeksi kun juteltiin eri tavoista tehdä asioita. Hän oli ollut töissä olympiatason ratsastajalla Ranskassa vähän vanhempana kuin mitä minä olen nyt ja kertoi, että hänellä oli ollut "etsikkoaika". Etsikkoajalla tarkoitan hämmennystä, kun on oppinut, että asiat tehdään tietyllä tavalla, mutta sinua käsketäänkin tekemään ne aivan toisin. Hän olis sitten kysynyt pomoltaan, että mitä hänen oikein täytyy osata tehdä. Vastaus oli, että pitää pystyä tekemään mitä vain - ja aivan päinvastaiset asiat. Ihan yksinkertaisissa asioissa se tarkoittaa, että osaat saada hevosen liikkumaan niin eteen- kuin taaksepäinkin. Jos osaat taivuttaa hevosta sisäänpäin, on sinun osattava myös taivuttaa ulospäin. Tällaisia oivalluksia on jokainen tunti täynnä, opetuksessa ei ainakaan ole puutteita!

Verkkasin aluksi itsenäisesti ravissa muutamien väliohjeiden kera, kun pomo opetti toista työntekijää samalla. Suurin ongelma oli liikkeen puute, eli sain aika paljon ratsastaa eteenpäin, vaikka hevonen ei laiska olekaan. Bellalla olin mennyt vain kerran tai kaksi kentällä ennen kyseistä tuntiä, molemmat ilman ohjausta. Samalla treenasin taivuttamista, niin etten samalla tee pidätettä, joka on pinttynyt tapa. Olen oppinut asettamaan ja taivuttamaan pyytämällä taivutuksen puoleisella ohjalla taaksepäin(ei mitään hullua kiskomista, mutta pidättävä apu kuitenkin), jolloin liike vähenee eikä hevonen kanna itseään kunnolla, vaan jää kuolaimen alle. Ratsastuksellisesti on siis lähdetty harjottelemaan reippaalla johtavalla ohjalla asettamista ja taivuttamista, jota siinä sitten tein. Alkuajan pomo keskittyi korjaamaan istunnan ongelmia. Oli vapauttavaa, kun sai olla vain puhtaasti opettelevana osapuolena. Perusasentoni oli kuulemma jo aluksi hyvä, mutta ratsastin liian vähän ajatuksella. Laukassa sainkin pomon kokonaan itselleni, kun he olivat valmiita toisen kanssa. Laukassa treenattiin lyhentämistä ja pidentämistä. Aluksi toiseen suuntaan se sujui hyvin, mutta kun siirryttiin hevoselle vaikeampaan suuntaan, niin lukitsin oman kroppani eikä Bella lyhentänyt kunnolla. Poistaakseen jännitystä siirryimme pienelle ympyrällä, jolloin laukan täytyi olla lyhyttä, jotta ympyrä oli tasapainoinen. Siinä tulikin sitten hyviä pätkiä molempiin suuntiin! :) Yksi ikuisuusongelmistani on kallistuminen sisäänpäin, joka tuli esille myös tässä harjoituksessa. Pomo kehotti koko ajan ajattelemaan, että olenko valmis kääntymään toiseen suuntaan minä hetkenä hyvänsä, jos haluaisin. Tämä on hyvä mielikuvaharjoitus, jota tulen varmasti treenaamaan ja testaamaan tulevaisuudessakin! Lopuksi pomo kävi pikaisesti läpi asiat, joissa olen kehittynyt täällä ollessani ja nousi vielä itse selkään ja demonstroi tunnin asioita, jotta olen varmasti ymmärtänyt.

Mitä mieltä olette tällaisista postauksista, kiinnostaako lukea tulevaisuudessa vaikkei kuvia olekaan? :)

6 kommenttia:

  1. No kyllä, vaikka kuvalliset onkin mielen kiintoisempia!

    VastaaPoista
  2. Voithan aina liittää kännykästä kuvia esim. Koneeseen tai sitten jos kännykällä näitä teet niin on mahdollisuus liittää kuvia suoraan tekstiin. Ei tarvitse olla ratsastus kuvia, ihan vain hevosista ja luonnosta. Selkeetä tekstiä, ei hankala lukea joten helposti pystyy seurailemaan ilman kuviakin. Keep going!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä kuvat saab juuri synkronoimalla puhelimesta kuvat koneelle, mutta puhelin ei enää synkronoi aina, vaikka aivan normaalisti liitän koneeseen, taitaa puhelimen aika olla jo loppumassa... Älypuhelimeni on sen verran vanha malli jo, ettei siihen saa Bloggeria eli sitäkään kautta ei onnistu :/ kiitos! :)

      Poista
  3. Kuvat on toki kivoja ja elävöittää, mutta mua ainakin kiinnostaa nuo pomon ohjeet ja sun omat oivallukset ratsastuksessa. Varsinkin ihan tarkkaan selostettuna. Yks sun toinen on oppinut noita "piintyneitä" tapoja mistä haluaisi päästä irti, jos joku vaan kertoisi sen "oikean" tavan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva kuulla! :) aina eri opettaja keskittyy ja näkee eri asioita niin saa korjattua ja huomaa ihan erilaisia asioita ja tapoja, joita ei oo aikasemmin tullut ees ajateltua!

      Poista